DE | EN
SRF Studio Zürich SRF Studio Zürich Innen Gravivent SRF Studio Zürich Innen Gravivent
SRF Studio Zürich SRF Studio Zürich Innen Gravivent SRF Studio Zürich Innen Gravivent

SRF Studio

Zurich

Quiet please. The new broadcasting building of Schweizer Fernsehen in Zurich-Leutschenbach houses editorial and administrative offices, catering, computer centre etc. as well as broadcasting studios for news and sports.

These studios are equipped with the latest technology and fully digitalised. The cameras are mounted on columns which can be moved wirelessly by joystick via a rail system. The recorded data are simultaneously transmitted to the respective editorial offices and processed.

A new enercy concept was to be implemented to dissipate the resulting high heat loads. Thus GraviVent® is used for cooling in the studios.

Using a special process, silent gravity cooling was integrated into two transparent panes (glass + Makrolon), which are provided with a micro-perforation for the acoustics in a special process. This produces glass drop shafts which prevent unwanted draughts. In addition to silence, which is another important requirement when cooling broadcast studios.

Reference document: SRF Studio, Zürich

Technical documentation: GraviVent® Silent Gravity Cooling/Heating

Architect: Penzel Valier, Zürich

Planner: Gruner Gruneko AG, Basel